Actueel SD

NOB bestrijdt negatieve berichtgeving duikincidenten

,,Recente berichten wekken onterecht de indruk dat duiken zeer gevaarlijk is”, zegt Erik van Vessem, voorzitter bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB).

De cijfers van het landelijke register Duikongevallen Statistiek en Analyse (DOSA) ondersteunen het standpunt van Van Vessem, zo schrijft de bond in een persbericht. Alleen in Zeeland worden jaarlijks al 800.000 duiken gemaakt. In 2018 zijn volgens de rapportage van de DOSA zeventien Nederlandse sportduikers behandeld in een decompressiekamer.

De DOSA is een onafhankelijk organisatie die vanuit alle behandelcentra in Nederland, maar ook via de landelijke meldkamer en duikverenigingen, getallen krijgt over de duikongevallen in Nederland. Daarin zien we weliswaar een stijging van het aantal meldingen over de afgelopen jaren, maar dat is toe te schrijven aan toegenomen veiligheids-bewustzijn en veiligheidscultuur. “Er wordt simpelweg meer gemeld”, stelt David Wassing, voorzitter van de DOSA. (Foto: Rob Aarsen)

dinsdag 13 augustus 2019