Actueel SD

Beeld voor Burgh

Dit jaar is het de elfde keer dat de Stichting Renesse de lokale gemeenschap een beeld schenkt dat blijvend herinnert aan iemand die van betekenis is geweest voor Schouwen-Duiveland.

Het gaat daarbij om mensen die op Schouwen-Duiveland hebben gewoond en waar velen grote gevoelens van sympathie en waardering voor koesteren. Dit jaar valt de beurt aan Burgh.
De dorpsraad Burgh-Haamstede heeft Aart van Zuijen (1892 – 1974) voorgedragen. Dorpsraadvoorzitter Kees Veerhoek licht de keuze toe: “Aart Van Zuijen was een herenboer, maar
dan anders. Hij was een sociaal werkgever. Voor zaken waarvoor het geld ontbrak, zette hij zijn personeel in. Hij stond bekend als een sociaal man, iemand met veel gemeenschapszin, een weldoener. Zo stelde hij onder meer zijn eigen weiland beschikbaar om voetbalwedstijden mogelijk te maken. Veel autochtone inwoners hebben goede herinneringen aan hem”.
Ook op bestuurlijk terrein was Aart Van Zuijen actief. Zo was hij wethouder van de gemeente Burgh en had hij zitting in de Raad van Toezicht van de Boerenleenbank. Vanwege zijn grote inzet voor sport, werd later het sportpark aan de Leliëndaleweg in Burgh naar hem vernoemd.

Vicevoorzitter Marianne van den Hoek-Huijbregts: “We zijn de beeldentraditie in 2009 begonnen met het schenken van het beeld van Pieter Mogge aan Zierikzee. Daarna volgden achtereenvolgens
de plaatsing van beelden in Brouwershaven, Noordgouwe, Dreischor, Kerkwerve, Sirjansland, Haamstede, Oosterland, Westenschouwen en laatstelijk in Ouwerkerk. Het is bijzonder te zien dat
een beeld in een dorp of stad de gemeenschapszin versterkt, verhalen oproept en mensen verbindt. Behalve dat, geeft dit meerjarige beeldenproject de beeldende kunstenaars van het eiland de ruimte om zich te profileren en te laten zien wat ze in huis hebben”. Het beeld voor Burgh wordt vervaardigd door beeldend kunstenaar Vincent Krans uit Ouwerkerk en zal in het najaar van 2019 traditiegetrouw door burgemeester Rabelink worden onthuld.

donderdag 11 juli 2019