Sport

Van vileine voorbeschouwingen tot zorgeloze zege ZSC’62

Alle venijnige bespiegelingen vooraf en vileine voorbeschouwingen ten spijt, het nacompetitieduel tussen ZSC’62 en FC de Westhoek voltrok zich als een volstrekt normale wedstrijd waarin de (Scharendijkse) favoriet betrekkelijk eenvoudig en volkomen verdiend zegevierde.

De ‘matadoren’ kregen een opkomst die past hij zo’n ‘belangrijke’ partij. Jeugdleden van beide clubs staken vuurwerk af en hulden sportpark Laône deels in de mist met hun kleurige rookbommen. De fans van FC De Westhoek lieten zich ook via een spandoek ‘horen’: ‘van niet willen fuseren naar wanpresteren’. Het was natuurlijk een overduidelijke knipoog naar het fusieproces van FC De Westhoek dat maar niet de gewenste kant opgaat, laat staan – en dat is op conto van ondergetekende – dat het er ooit van gaat komen.
Het duel tussen het ervaren ZSC’62, in Renesse geraakt vanwege de twaalfde plaats in de derde klasse B, en het jonge FC De Westhoek, op Laône terechtgekomen vanwege haar prestaties in de vierde klasse B van het seizoen 2018/2019, kantelde al heel snel naar de kant van ZSC’62, de ploeg van trainer John Tahapary. ‘Dikke dertiger’ Jos Erades volleerde de bal in de vierde minuut fraai en onhoudbaar achter FC De Westhoek-goalie Bas Kooman. Na ruim een kwartier knalde dezelfde Erades de bal op de kruising en mocht FC De Westhoek van geluk spreken dat de schade vooralsnog werd beperkt. De 2-0 kwam er alsnog omdat Mike de Voogd en vrije trap slim en snel nam toen alles en iedereen bij de opponent bezig was met het opstellen van een muurtje. Na de tweede treffer kregen dezelfde De Voogd, Robin Provoost en Nicky van der Velden aardige mogelijkheden op de wedstrijd nog meer in het slot te gooien. Na de rust ging ZSC’62, ondanks de enorme tegenwind, vrolijk door met kansen creëren. Erades en Van der Velden (foto) waren echter niet scherp genoeg.
En als de ene (ZSC’62) ze niet benut, komt het wel eens voor dat het bij de andere (FC De Westhoek) wel lukt. Althans, dat hoopte laatstgenoemde toen ze een penalty kreeg omdat Mark de Feiter werd gevloerd in het strafschopgebied. Het buitenkansje werd slecht binnengeschoten door Dennis Schuitemaker waardoor ZSC’62-doelman Robin Dekker er een makkelijke prooi aan had. In plaats van hernieuwde spanning ontdeed ZSC’62 zeven minuten later de wedstrijd van het laatste restje spanning.
Met de vrijgekomen ruimte – FC De Westhoek moest immers wat doen om toch die aansluitingstreffer te forceren – wist Robin Provoost wel raad. De spits behield het overzicht, was verre van zelfzuchtig en legde de bal keurig terug op de meegelopen Barry van der Stel. Voor hem was de 3-0 toen een koud kunstje. De 3-1 door Lennart Padmos, twee minuten na de 3-0, kwam natuurlijk voor FC De Westhoek veel te laat om nog aanspraak te maken op een resultaat. Zeker toen ZSC’62 drie minuten na de 3-1 van Padmos ook de 4-1 noteerde. David van der Neut tackelde Robin Provoost in de ‘zestien’ en broer Mark maakte het karwei af. Hij liet zien hoe je penalty wel vol overtuiging neemt.

zaterdag 8 juni 2019