Actueel SD

Onderscheiding voor oud Delta-commissaris

Voormalig deltacommissaris Wim Kuijken heeft vrijdag 24 mei tijdens een bijeenkomst over de ‘Verhalen over Water’-bibliotheek in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk de Erepenning van het Watersnoodmuseum gekregen als dank voor zijn inzet en betrokkenheid de afgelopen jaren.

Kuijken kreeg de penning uitgereikt door museumvoorzitter Karla Peijs.

Na zijn aantreden als deltacommissaris in 2010 was Wim Kuijken meteen al aanwezig bij de herdenking van de watersnoodramp op 1 februari in Ouwerkerk. Daarmee had hij volgens Peijs de harten van alle betrokkenen van het Watersnoodmuseum al gewonnen. Volgens de voorzitter beloofde hij toen al elk jaar naar de herdenking te komen, maar dat ie dat tot aan zijn laatste jaar als deltacommissaris, zijnde 2018, ook daadwerkelijk volhield vindt ze iets dat getuigt van grote betrokkenheid.

Ook zorgde Wim Kuijken er met zijn steun voor dat minister Melanie Schultz van Haegen het Watersnoodmuseum in 2016 erkende tot Nationaal Kennis- en Herinneringscentrum Watersnood 1953. Het was de eerste aanzet tot het toekomstbestendig maken van het Watersnoodmuseum en het resulteerde in allerlei fraaie ontwikkelingen waaronder de realisatie van de digitale verhalenbibliotheek Verhalen over Water.

De verhalenbibliotheek is een project wat de deltacommissaris een bijzonder warm hart toedroeg omdat verhalen met beeld en geluid naar zijn idee het beste een moeilijk verhaal zoals dat over water, veiligheid en de toekomst, kunnen overbrengen. Hij gaf het project een eerste belangrijke financiële injectie en intussen zijn er 77 Verhalen over Water gemaakt en te zien.

Hoewel Kuijken had aangegeven zich na zijn opvolging uit de publieke belangstelling terug te trekken was hij vanwege de speciale Verhalen over Water-bijeenkomst in het Watersnoodmuseum toch gekomen. Aanleiding voor het Watersnoodmuseum om de voormalig deltacommissaris deze dag met de bijzondere erepenning in het zonnetje te zetten.

vrijdag 24 mei 2019