Actueel SD

In actie voor schoon drinkwater

Op woensdag 20 maart komt Radarschool Onder de Wieken in Burgh-Haamstede met alle leerlingen in actie voor schoon drinkwater.

De kinderen staat een sportieve uitdaging te wachten; De kinderen van groep 7/8 zullen 6 km lopen met 6 liter water in een rugzak. De kinderen van groep 5/6 lopen ook 6 km, maar dan met 3 liter water en de kinderen van groep 1 t/m 4 lopen 3 km met een klein flesje water; net als veel van hun leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden, die dagelijks ver moeten lopen om water te halen. In de aanloop naar de sponsorloop hebben de leerlingen in een gastles meer gehoord over het wereldwijde waterprobleem en zijn ze geënthousiasmeerd om hun steentje bij te dragen.

Met de opbrengst van de sponsorloop worden vluchtelingen in het noordoosten van Nigeria geholpen aan schoondrinkwater. Stichting ZOA is in dit gebied actief en ziet de enorme nood. ZOA is een Nederlandse hulporganisatie die mensen ondersteunt die lijden als gevolg van een gewapend conflict of natuurramp door hen te helpen hun bestaan opnieuw op te bouwen. Water- en sanitaire voorzieningen zijn hierin essentieel.
In Nigeria zijn door terreurorganisatie Boko Haram miljoenen mensen op de vlucht geslagen en hebben een tekort aan alles. Zo ook schoon drinkwater. Op dit moment lopen de ontheemden (veelal vrouwen en kinderen) 4 tot 6 kilometer naar de dichtstbijzijnde waterput. Een enorme afstand in een gevaarlijk gebied. Daarnaast zijn er amper latrines en ontbreekt kennis over hygiëne en gezondheid. Met de opbrengst van de actie zullen honderden gezinnen geholpen worden aan schoon drinkwater, latrines en hygiënetraining. De leerlingen vertrekken om 10.30 uur. vanaf het schoolplein.

maandag 18 maart 2019