Actueel SD

Schip vaart tegen kering aan en raakt zwaar beschadigd

Vannacht is bij Neeltje Jans een schip tegen de Oosterscheldekering gevaren. Twee reddingboten van de KNRM kwamen snel ter plekke.
Het schip lag stabiel tegen een pijler aan de binnenzijde van de kering. Het gaat om het 56 meter lange en 9 meter brede baggerschip Eemshorn. Het incident werd even voor 05.00 uur gemeld. Inmiddels zijn drie bemanningsleden van boord gehaald, de schipper is aan boord gebleven. Rond 7.30 uur was het schip weer los van de kering. Het schip is niet geladen. De betrokken hulpdiensten zullen samen het incident gaan afhandelen.(HV Zeeland).

Het baggerschip is zwaar beschadigd geraakt. Dat is goed te zien nu het schip in de Binnenhaven ligt. De 56 meter lange en 9 meter brede ‘Eemshorn’ voer even voor 05.00 uur tegen één van de pijlers van de kering. Het schip was vannacht vertrokken vanuit Yerseke en vervolgens via de Oosterschelde richting de pijlerdam gevaren. Op MarineTraffic is te zien dat het schip rond 04.50 uur recht op de Oosterscheldekering afvoer en hier vervolgens ook tegenaan botste. Na de aanvaring haalde de KNRM uit voorzorg drie opvarenden van boord. De schipper bleef aan boord. Vanwege het tij werd het schip richting de kering getrokken maar rond 07.20 uur kon het schip alsnog op eigen kracht wegkomen. Vervolgens is het naar de Binnenhaven van Neeltje Jans gevaren.

Het schip ligt inmiddels afgemeerd aan de kade. Rijkswaterstaat en de politie zijn ter plekke en momenteel wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de aanvaring. Het schip zal ook nader worden geïnspecteerd. Dit levert echter problemen op omdat de schade zo erg is dat het voorste deel van het schip niet goed meer te bereiken en controleren is.(HV Zeeland)

maandag 5 november 2018