Actueel SD

Milde eis tegen Renessenaar voor diverse delicten

De officier van justitie sprak van een strooptocht, maar haar eis was mild tegen de twintigjarige verdachte uit Renesse voor een serie inbraken, heling en hennepteelt. ,,Ik pas strafkorting toe omdat hij zijn leven heeft opgepakt.

Hij heeft werk, een woning en komt zijn afspraken na met de reclassering.’’ Dat was aanleiding voor de officier om zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van drie jaar, waarin verdachte zich moet houden aan de voorwaarden van de reclassering, en 160 uur werkstraf te eisen. Verder vorderde ze de 99 dagen celstraf, die de man in voorarrest heeft uitgezeten. R. B. gaf vijf van de zes strafbare feiten toe. Alleen een poging tot inbraak in Renesse in 2016 werd door hem ontkend. Het Openbaar Ministerie had ook zijn twijfels en vroeg vrijspraak, omdat de man de andere feiten wel grif bekende. De officier vond bewezen dat de Renessenaar zich met zijn kompaan eind 2017 en in maart van dit jaar schuldig had gemaakt aan de strooptocht. De inbraken in zeven vakantiehuisjes in Het Baken in Scharendijke en in een recreatiewoning op een vakantiepark in Burgh- Haamstede 6 en 7 maart, waarbij waardevolle spullen werden meegenomen, zorgden voor de nodige schade bij de gedupeerden. Verder gaf B. toe betrokken te zijn geweest bij een diefstal uit een garage in Burgh-Haamstede. Ook bekende hij twee televisies en een dvd-speler voor weinig geld te hebben gekocht van iemand uit Roosendaal. ,, In mijn achterhoofd had ik kunnen weten dat ze van diefstal afkomstig waren.” De buit (voornamelijk tv’s) van de inbraken werd afgenomen door een Vlissinger.
De man deed ook niet moeilijk over zijn betrokkenheid bij een hennepteelt in Serooskerke (S) en Zierikzee. ,,Al deed ik het alleen maar om iemand te helpen,’’ zei hij. Raadsman M. van der Want kon zich wel vinden in de eis. ,,Mijn cliënt zat in een slechte periode. Hij is geschrokken van de 99 dagen, die hij in de gevangenis heeft moeten doorbrengen.’’ De verdachte werkt nu full-time in het bedrijf van zijn vader, drinkt geen alcohol meer en woont samen met zijn vriendin. Van der Want vroeg om de voorlopige hechtenis op te heffen, maar dat verzoek werd door de rechtbank afgewezen. B. moet de enkelband nog zeker dragen tot de uitspraak op 27 september.

donderdag 13 september 2018