Sport

Van den Nieuwendijk na tweede ronde op eerste plaats schaakstrijd

In de tweede ronde van de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee veroverde Kees van den Nieuwendijk de eerste plaats door een verdiende zege op Peter de Vrieze. Marnix den Boer had de zwaarste start.

Na vorige week verloren te hebben van viervoudig kampioen Sjaak Spiegels mocht hij nu tegen tienvoudig kampioen Hans Aangeenbrug, die er na jaren van afwezigheid weer bij is.
De partij tussen Den Boer en Aangeenbrug was een remise-achtige variant van het Pirc-systeem. Net op het moment dat Den Boer met een rustige zet alle muziek uit de stelling had kunnen ruilen gooide hij de stelling open. De torens en lopers van Aangeenbrug dringen binnen en toen het mat in zicht was gaf Den Boer op.
De Vrieze verdedigde met zwart zeer stug tegen Van den Nieuwendijk (foto) en het leek op remise te eindigen. Maar toen deed hij twee mindere zetten waardoor Van den Nieuwendijk de aanval in durfde te gaan. De Vrieze deed acuut nog een verkeerde zet waarna zijn tegenstander met een pionnenvork een stuk won en daardoor uiteindelijk ook de partij.
Kim Fierens kwam met wit beter uit de opening en kon het spel maken. Paul Greefhorst verdedigde uit alle macht maar kwam toch meer en meer in de verdrukking met een open koningsstelling. In een alles-of-niets poging ging Greefhorst ook over op de aanval en wist een voor Fierens lastige aanval op te bouwen. Maar deze kon dit pareren waarna het alles-of-niets uitmondde in een niets voor Greefhorst. De eerste mataanval kon hij nog ontwijken, maar de tweede niet.

woensdag 12 september 2018