Actueel SD

Miljoenen brokkelsterren bij Plompe Toren

Tijdens een duik in de Oosterschelde kwamen duiker en boswachter Peter Voorn van Natuurmonumenten en duikvriend Tom Heijnen miljoenen brokkelsterren tegen rond de duikstek bij de Plompe Toren.

De brokkelster staat al jaren op nagenoeg alle waarnemingenlijsten van Stichting Anemoon als een algemeen voorkomende soort. Voorn: ,,Maar in deze aantallen zie je ze niet vaak, erg indrukwekkend om te zien. De soort houdt van stromend getijdenwater. De dieren filteren het langsstromende zeewater en halen er hun voedsel uit. Op de duikstek bij de Plompe Toren is veel stroming en dat trekt dus aan.”

Vanwege hun voorkeur voor stroming tref je brokkelsterren massaal aan in de centrale en westelijke Oosterschelde, waar de meeste stroming staat. Hoewel ze algemeen zijn, zijn brokkelsterren bijzonder fraaie en ook fotogenieke zeedieren. Ze komen in oneindig veel kleurvariëteiten voor en vooral de centrale schijf is bij bijna ieder dier verschillend.

(Beeld: Tom Heijnen)

vrijdag 10 augustus 2018