Actueel SD

Introductie platform DIGI-TAAL

Op 5 september in de Week van de Alfabetisering, vindt in de Bibliotheek en Taalhuis Zierikzee de lancering van het platform DIGI-TAAL plaats.

Het platform is ontwikkeld door Stichting Kenniscentrum Pro Work in Burgh-Haamstede. Naast een korte presentatie van het platform door PRO WORK zal het platform feestelijk worden gelanceerd door wethouder Cees van den Bosch (SGP).

Pro Work heeft het platform ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport binnen de Europese aanbesteding TEL MEE MET TAAL (Perceel 2, Digitale vaardigheden). Op het platform zijn onder andere video’s te vinden met extra uitleg van de digitale diensten van verschillende lokale partijen als woningcorporatie ZuidWestWonen, Huisartsenpraktijk en Apotheek Baas en de gemeente. Evenals uitleg video’s van diensten van landelijke partijen, waaronder de GGD en Belastingdienst. Ook staan er links op naar bestaande bruikbare video’s van andere publieke diensten. Tot slot is er een groot aanbod online (taal/digitale) oefeningen te vinden en is er te vinden waar men terecht kan voor persoonlijke ondersteuning.

De overheid, gemeenten en andere organisaties gaan steeds vaker over tot het digitaal aanbieden van hun diensten, soms kan het niet anders. Het gebruik maken van deze diensten is voor de laaggeletterde doelgroep zodoende moeilijk en soms zelfs ondoenlijk. Daarom is de ontwikkeling van dit platform essentieel in de strijd tegen analfabetisme. Op het online platform worden taal en digitale vaardigheden dus verbonden aan maatschappelijk relevante thema’s en het wordt het aangeboden onder één ‘online-dak’. Het Platform DIGI-TAAL biedt daardoor een nieuwe vorm van taalscholing en is dé uitgelezen kans om betrokkenheid, participatie, zelfversterking en inclusie van kwetsbare groepen in alle lagen van de, in de eerste plaats Zeeuwse, bevolking te bevorderen.

vrijdag 10 augustus 2018