Actueel SD

Noordwelle krijgt zijn trekpaard

Vijf Jaar geleden heeft de kunstenares Wieke Terpstra ter ere van het 20-jarig bestaan van “de Kunstschouw” een kunstwerk gemaakt van staal, een groot trekpaard, een kunstwerk dat herinnerde aan de historie van ’t Hoge Burgh te Burgh.

Het Hoge Burgh is beschermd historisch grondgebied, Staatsbosbeheer had een vergunning afgegeven voor vijf jaar om het kunstwerk daar te laten staan. Al een aantal jaren profileert Noordwelle zich als het trekpaardendorp, onder meer een groot aantal trekpaarden lopen in de weilanden rondom Noordwelle, een jaarlijkse “Strao” waar meer dan honderd trekpaarden aan deelnemen en al een aantal jaren wedstrijden in het kader van de Power Horse Competition waarbij een 50-tal trekpaarden, steeds het eerste weekend van augustus, 2 dagen lang bezig zijn met wedstrijden in 7 verschillende takken van sport.
De Stichting Trekpaardendorp Noordwelle dacht dat het paard van “t Hoge Burgh” heel goed het “Paard van Noordwelle” zou kunnen worden, het zou geheel in de uitstraling van het dorp passen. Een klein comité is samengesteld met vertegenwoordigers van de Stichting Trekpaardendorp Noordwelle, de Dorpsgemeenschap Noordwelle en de Stichting Renesse. De Stichting Renesse heeft het paard van Noordwelle aangekocht met medefinanciering van de St. Trekpaardendorp Noordwelle en de dorpsgemeenschap Noordwelle, op kosten van de Gemeente Schouwen-Duiveland is het kunstwerk bij de gebr. Beye te Oosterland geconserveerd, met medewerking van vrijwilligers wordt het beeld geplaatst.
De plaats waar het paard komt te staan is in het plantsoentje de plaats waar, tot voor een aantal jaren geleden, de oude school van Noordwelle heeft gestaan.
Op zaterdag 16 juni om 13.00 zal door burgemeester Rabelink van de gemeente Schouwen- Duiveland het Paard van Noordwelle, aan de Smidsweg 9 te Noordwelle, onthuld worden.

maandag 11 juni 2018