Actueel SD

Minder misdrijven, maar ook minder zaken opgelost

De politie heeft nog geen 23 procent van de in 2017 gepleegde misdrijven op Schouwen-Duiveland weten op te lossen.

En dat is nog eens zes procent minder dan het jaar ervoor. Dat valt op te maken uit de misdaadcijfers van het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal misdrijven is ook op Schouwen-Duiveland – net als in de rest van het land – afgenomen. In totaal werden er in 2017 1375 misdrijven geregistreerd. Dat waren er twee jaar geleden nog 1870. Een duidelijke daling dus. Vermogensmisdrijven scoren behoorlijk hoog: inbraken, diefstal (al dan niet met geweld), valsheid in geschrifte, oplichting en bedrog en ook afpersing. Het komt hier allemaal voor.

Ook vernielingen worden bij de misdrijven opgeteld. Vernielingen en misdragingen in het publieke domein werd 205 keer geconstateerd. De vernieling van auto’s daarentegen is fors afgenomen van 325 incidenten in 2015 tot ‘slechts’ zeventig afgelopen jaar.

De politie moest voor gewelds- en seksuele misdrijven 140 keer in actie komen. Uitgesplitst geeft dit het volgende beeld: mishandeling 80, bedreiging en stalking 75, seksueel misdrijf 5, aanrandding 10 en verkrachting vijf incidenten.

En dan is er nog de categorie verkeersmisdrijven, waar het rijden onder invloed er negatief uitsteekt met 85 voorvallen. Opvallend is dat dit misdrijf sinds 2015 weer toeneemt, nadat een actieve campagne eerder een daling te zien gaf. Een opmerkelijk cijfer is ook het verlate van een plaats van het ongeval. Dat gebeurde 165 keer. Maar aangenomen mag worden dat dit vooral om schadegevallen gaat. De politie laat in de regel wel van zich horen in de media als een bestuurder een slachtoffer aan zijn lot over laat.

zondag 10 juni 2018