Varia

Interactieve tentoonstelling

In de vierde caisson van het Watersnoodmuseum wordt in de nieuwe tentoonstelling, ‘Het water blijft komen. Vechten tegen de vloed van morgen’, de ramp van 1953 als beginpunt genomen om te kijken hoe watersnoden zich in het heden en de toekomst kunnen ontwikkelen.

Dagelijks werken vele honderden mensen om ons land droog te houden. Maar hoe gaat het in andere landen?
Na het trauma van 1953 bouwde Nederland hard aan een nieuwe kustverdediging. Het land is omdijkt, de kustlijn verkort, rivieren krijgen de ruimte en regenwater wordt opgevangen en weggepompt. Maar overal ter wereld nemen overstromingen in aantal en hevigheid toe. Klimaatverandering, steeds extremere regenval en een stijgende zeespiegel dwingen ook Nederlanders om steeds weer na te denken over hun toekomst met het water.
Speel de interactieve scenario’s ‘Waterkwesties’ en ‘Een dagelijks gevecht’ om hier achter te komen. Graaf zelf polders en maak dijken of pomp overtollig water weg in de waterwerkplaats. Laat een boodschap achter voor de volgende bezoekers: wat zou jij meenemen als je moest vluchten voor het wassende water? Zie waar ter wereld de waterproblematiek nog steeds van alle dag is in de digitale, ‘waterwand’; overstromingen, orkanen, extreme regenval, zinkende steden.
Kijk in de nieuwe tentoonstelling naar de historische rol van overstromingen in cultuur en politiek. Vrijwel dagelijks zijn er wereldwijd vele overstromingen, vaak met veel slachtoffers en grote schade. De boodschap van de vierde caisson maakt het duidelijk: de strijd tegen het water is nog lang niet gestreden. De tentoonstelling is dagelijks te bezoeken, van 10.00 tot 17.00 uur.

vrijdag 23 maart 2018