Actueel SD

Documentaire ongeïdentificeerde slachtoffers

Omroep Max zendt rond de 65e herdenking van de Ramp een documentaire juit over de niet-geindentificeerde slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953.

Het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP) van de politie werkt al enkele jaren aan het project. In 2013 werden op Schouwen-Duiveland 29 ongeïdentificeerde slachtoffers opgegraven op diverse begraafplaatsen van gemeente schouwen-duivelend, 1 in Goes en 1 in Reimerswaal (Yerseke). Van deze slachtoffers werd DNA afgenomen waarvan een profiel is gemaakt door het Nederlandse Forensisch Instituut.

Vanaf toen konden nabestaanden van vermiste personen van de watersnoodramp hun eigen DNA af laten nemen voor verwantschapsonderzoek. Hiervoor wordt wangslijmvlies afgenomen, dat gaat via een wattenstaafje langs de wang, een verder pijnloze behandeling. Het neemt ook niet veel tijd in beslag en kan in overleg zelfs thuis gedaan worden.

Het DNA van de nabestaanden wordt vervolgens vergeleken met de profielen die na de opgraving zijn vastgesteld en met de databank voor vermiste personen.

Het verwantschapsonderzoek is het sterkst bij eerstelijns nabestaanden, dus ouders, broers en zussen of kinderen van vermisten. Maar het is zeker ook verder terug in de familie uit te voeren. Ook nichtjes, neefjes en kleinkinderen kunnen zich melden. Met hun profielen zouden ook ongeïdentificeerde slachtoffers geïdentificeerd kunnen worden. De zekerheid van een match versterkt zodra er meer mensen per familie zich aanmelden.

Met kan zich nog steeds aanmelden voor dit project om mogelijk zo vermiste personen binnen de familie terug te vinden en de ongeïdentificeerde slachtoffers van de watersnoodramp een naam te geven.
Aanmelden kan via 0900-8844, maar men kan er ook voor kiezen eerst in contact te treden met Jaap Schoof in Zierikzee, telefoon 06-53203577

Er zijn 31 ongeïdentificeerde slachtoffers opgegraven Er hebben zich in de afgelopen jaren 87 mensen gemeld voor afname van wangslijmvlies, waaronder uit dezelfde families. Daaruit zijn 2 matches gekomen.
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat er onder de slachtoffers 2 slachtoffers een onderlinge familieband bestaat van vader-zoon of 2 broers met een leeftijdsverschil.
Tevens is er een match gevallen op een vermist slachtoffer waar alleen familieband aangetoond kon worden maar geen 100% identificatie.

Omroep Max hoopt ook in contact te komen met mensen, die zich alsnog aanmelden voor het onderzoek.

New Figure Weight Loss

maandag 4 december 2017