Varia

SMWO introduceert gezinsmaatjes

Schouwen-Duiveland maakt kennis met de gezinsmaatjes.

Getrainde vrijwilligers, die gezinnen de helpende hand kunnen bieden met de meest uiteenlopende vragen. Donderdag hebben ze een certificaat ontvangen en kunnen ze aan de slag. Welzijnsorganisatie SMWO heeft van de gemeente voor twee jaar geld gekregen om het project van de grond te tillen. Marlys Schild van de gemeente zegt dat hiermee geprobeerd wordt om dure zorg te voorkómen door gezinnen laagdrempelig ondersteuning te bieden. Het project wordt bekostigd uit een innovatiepot. De gemeente geeft geld opzijgezet om vernieuwende projecten in de zorg te ondersteunen. Projecten die vaak vooral inzetten op het buiten de deur houden van dure zorg. Zoals bekend heeft de gemeente daar sinds enkele jaren een verantwoordelijkheid voor. Onlangs werd geld aan het odensehuis (vroege dementie) gegeven. Nu dus ook voor de gezinsmaatjes. SMWO-directeur Marja Noordhoek ziet met gezinsmaatjes de kans om meer mensen te ondersteunen. ,,Onze professionals kunnen niet alles alleen aan.”

Schouwen-Duiveland gaat van start met zes gezinsmaatjes. Drie gezinnen hebben inmiddels om ondersteuning gevraagd. Volgens coördinator Ikrame Afassi kunnen vragen alle kanten op gaan. Van eetproblemen van kinderen tot problemen met leren. ,,De gezinsmaatjes hebben een intensieve training gehad en blijven wij begeleiden,” legt ze uit. Gezinsmaatjes worden niet aan hun lot overgelaten. Regelmatig komen ze elkaar tegen en kunnen ze ervaringen delen. Ook kunnen ze altijd een beroep op de coördinator doen.

Nu is het de bedoeling, dat meer vrijwilligers zich gaan aanmelden en ook gezinnen, die ondersteuning kunnen gebruiken. Zij kunnen terecht bij Afassi, via 06-10215878 of mail i.afassi@smwo.nl. Gezinnen hebben ministens één minderjarig kind. En de begeleiding van gezinnen is in principe voor maximaal één jaar. Zowel mannen als vrouwen zijn welkom om zich als vrijwilliger aan te melden. Maar vooralsnog zijn het alleen vrouwen, die mee doen. Ook in Goes, waar het project al langere tijd draait, zijn het vrouwen die zich aanmelden. Toch kunnen juist ook mannen in sommige gezinnen een toegevoegde waarde hebben.

vrijdag 19 mei 2017