Actueel SD

Blauwe vlag voor jachthavens en stranden

De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar aan Schouwen-Duiveland negen blauwe vlaggen uitgereikt.

Het gaat om de stranden Jan van Renesseweg en Wilhelminahoeve in Renesse, het strand bij de rotonde in Westenschouwen en het strand bij Scharendijke op de Brouwersdam. Ook de jachthavens in Zierikzee, Brouwershaven, Den Osse, Scharendijke en Bruinisse ontvingen dit keurmerk tijdens de Jaarlijkse Blauwe Vlag Ceremonie op de Piet en jachthaven in Scheveningen.

De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria, zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig. Jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilige en schone stranden, schoon water en veilige jachthavens. De Blauwe Vlaggen worden toegekend door de Foundation for Enviromental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieuorganisatie.

vrijdag 19 mei 2017