Varia

Zestienjarige transgender Lotte wordt Connor

Het was bijna een ‘dienstmededeling’ op Facebook.Lotte Kruithof uit Burgh-Haamstede maakte vorige week wereldkundig, dat zij vanaf vandaag als een hij verder gaat. Een zestienjarige puber, die ontdekt heeft transgender te zijn en daar na een innerlijke strijd nu actie op onderneemt. Een gesprek dus met Connor Kruithof; een jongen van zestien jaar.

Voor Connor (,,Ik vind het gewoon een mooie naam”) begon de zoektocht op zijn tiende jaar. Iets klopte er niet. ,,Ik wilde graag jongenskleren. Ik voelde me niet goed.” Maar duidelijk was al wel dat Lotte toen geen jongensachtige meid zou worden. Nee, al snel stond het voor hem vast dat hij een jongen was. Geboren in het lichaam van een meisje. Ook het idee, dat Lotte misschien lesbisch zou kunnen zijn, speelde maar kort door het hoofd. Het was haar lijf dat niet paste hij haar.

Pas op zijn dertiende, veertiende jaar werd het hem duidelijk. Veel verhalen lezen op internet ,,en daarin stonden dingen die ik herkende.” Maar daarmee was de strijd niet gestreden. Zelf praat hij er niet gemakkelijk over. Zijn moeder Roos vult aan. ,,Lotte maakte geen gelukkige indruk. Veel op zolder achter de computer. Maar ja, welke puber niet? Later bleek dat het probleem veel dieper zat. Ze sneed zichzelf en dacht aan zelfmoord. Ik denk dat ze zich wel 2,5 jaar ongelukkig en ellendig gevoeld heeft.” Het uitte zich op enig moment in een telefoontje vanuit school, dat Roos snel moest komen. Al snel bleek dat toen nog Lotte met zelfmoordgedachten rondliep.

Lotte nam eerder wel een paar vrienden in vertrouwen. Lekker veilig via whatsapp. En de reacties vielen mee. Sommigen waren niet verbaasd en hadden het wel verwacht. Ze ervoer meteen support. Maar toch zou het nog tot haar vijftiende duren voordat ze haar moeder erover sprak. Moeder Roos nam het initiatief. Wilde de problemen doorbreken en het was voor Lotte gemakkelijk om het meteen te bevestigen. Het was voor deze zomer. Roos: ,,De volgende dag zijn we meteen naar Goes gegaan om nieuwe kleren te kopen.”

Roos: ,,Natuurlijk was het wel even wennen. Maar je wilt je kind gelukkig zien en het was wel duidelijk dat dit het was wat er speelde. Aan de nieuwe naam moest ik nog het meeste wennen.” Dat Lotte thuis nu Connor is geworden lijkt volledig geaccepteerd. De twee zussen en tweelingbroer lijken het prima te vinden. Connor: ,,Bij mijn geboorte zeiden ze dat de jongen als eerste geboren werd. Maar ik was de eerste. Als meisje.” Maar dat maakt hij nu goed met zijn geslachtsverandering. Connor vindt het een grappige gedachte.

Maar met de keuze die hij heeft gemaakt stapt hij een nieuwe wereld in. Al snel kwam hij bij Transvisie terecht, een club die jongeren in dit soort situaties maatschappelijk willen begeleiden. ,,Ze helpen met het uit de kast komen. Ze hadden zo iets van ga maar op een toneel staan. Dat zag ik niet zitten.”

Dus kroop hij twee weken geleden achter de computer. Maakte een tekst, waarmee hij al zijn volgers op Facebook duidelijk maakte dat hij als jongen verder zou gaan. En ook hier volgenden geen negatieve reacties. ,,Mijn mentor heeft het in de klas ook nog even besproken. Een paar jongens deden een beetje lacherig.” Maar ja, jongens zijn in de ontwikkeling vaak wat trager dan meisjes. Ook stapte hij met zijn moeder naar de leraren, waar hij na zijn coming out met applaus werd beloond. De school heeft de administratie al aangepast al bestaat er nog wel een kans dat niet Connor maar Lotte een diploma krijgt.

Want verandering van sexe kan pas nadat medisch is vastgesteld dat er inderdaad sprake is van een transgender. En in oktober wordt dat traject gestart. Als medisch een akkoord wordt gegeven kan de v van vrouw veranderd worden in de m van man. Connor is er al lang klaar voor en kan niet wachten totdat het zover is.

Het betekent dat er hormonen geslikt en gespoten moeten worden. De stem moet zwaarder, de kaak en heupbeenderen moeten steviger en de haargroei moet die van een man worden. Connor kan niet wachten totdat dat laatste het geval is. Nu zijn het de kleren en heeft het haar tot over de schouders plaats gemaakt voor een korte coupe. ,,Ik vind dat het allemaal zo lang duurt.” Connor is ongeduldig en wil nu snel verandering zien. Al zijn accounts op internet moeten nog aangepast worden, maar dat is maar even werk. Lichamelijke veranderingen laten langer op zich wachten. Of Connor ooit het traject van de operaties ingaat weet hij nog niet.

Daarom hoopt hij ook dat als anderen met dezelfde worsteling te maken krijgen dat ze snel naar buiten treden. ,,Dan kun je sneller aan de slag en hoef je niet zo lang te wachten. Maar dat moet je denk ik alleen doen als je weet dat je familie het accepteert. Anders wordt het heel moeilijk. Dan kun je beter wachten totdat je op jezelf woont. Roos: ,,En hij weet dat wij er geen moeite mee zouden hebben.”

Connor is er inmiddels zelf al zo aan gewend, dat hij heeft ingestemd met de komst van een Franse televisieploeg. Die heeft zich via Transvisie gemeld omdat de ploeg een transgender gedurende langere tijd wil volgen. Waarom Connor daarop ja gezegd heeft? ,,Omdat ik hoop dat het anderen helpt.”

Voor zijn omgeving is het wel wennen om geen Lotte meer te zeggen maar Connor. Ook hij en zij lopen door elkaar heen. Eén van de eerste reacties op Facebook was die van haar opa: ,,Lieve kleinzoon, nu heb ik twee kleinzoons en drie kleindochters. Je maakt mij, maar hopenlijk vooral jezelf er heel gelukkig mee. Ik heb bewondering voor je moed en openheid. Die bewondering heb ik ook voor je moeder, mijn dochter. Ik hou van jullie, elke seconde van mijn leven. Kus van opa

Geplaatst door: redactie Wereldregio

zaterdag 26 september 2015