Actueel SD

Streep door samenwerking

De achterban van het christelijk basisonderwijs (Radar) heeft met een overtuigende meerderheid nee gezegd tegen verdergaande samenwerking met de openbare basisscholen op het eiland (Obase). De leden van Radar vrezen voor de christelijke identiteit als de twee gecombineerde regioscholen gaan opzetten.

Tijdens een ledenvergadering van Radar was dat deze week de duidelijke boodschap aan directeur Kees van Damme. Hij ziet een studie naar samenwerking wél zitten om zo een antwoord te vinden op de verwachte teruggang van het aantal leerlingen. Maar onder de bezorgde leden klonk door dat christelijk onderwijs iets anders is dan een uurtje levensbeschouwing op een openbare school.

Van Damme noemt het ‘zeer teleurstellend’ dat hij de leden van zijn organisatie (ouders en andere betrokkenen) niet heeft kunnen overtuigen van een volgende stap in het samenwerkingsproces. ,,Men vreest dat op de regioscholen, waarin christelijk en openbaar onderwijs gaan samenwerken onvoldoende van de identiteit overblijft. Dat het snel zal verwateren.”

Directies en leerkrachten van Obase en Radar hadden dit jaar hun eerste gezamenlijke nieuwjaarsborrel. Een aftrap voor verdergaande samenwerking. Die behelst dat er één protestant-christelijke basisschool komt en verder regioscholen van zo’n 250 leerlingen, waar beide schoolrichtingen vorm aan moeten gaan geven.

Lees vrijdag meer in de papieren editie van WereldRegio

dossier

woensdag 21 mei 2014