Actueel SD

Ondernemerstax verdeelt winkeliers in binnenstad

Terwijl ondernemend Zierikzee op 30 november ja of nee tegen de ondernemerstax moet zeggen, wordt dit plan nu nog omgeven door vragen, strijd en onzekerheid.

 Beoogd voorzitter J. H. van den Hamer heeft er desalniettemin zin in. In de stad zelf is het gespreksonderwerp nummer één. De ondernemerstax is een populair woord voor een gemeentelijke belasting, die aan alle ondernemers in de stad wordt opgelegd door de gemeente. Dat levert zo’n zeventigduizend euro op per jaar en het komt volledig ten goede aan de stad. Nu nog betaalt maar een deel van de ondernemers mee aan het ‘opleuken’ van de stad door lid te zijn van zz Neptunus.

Maar daar begint de onduidelijkheid. De besteding van de zogenoemde biz-gelden (bedrijveninvesteringszone) zijn aan regels gebonden. Wethouder A. Verseput laat weten, dat er in het gemeentehuis nog gestudeerd wordt op de plannen. ,,Dat klopt, we moeten het nog toetsen.” Het is volgens hem nog maar de vraag of er voor dinsdag groen licht komt.

 

Ondernemend Zierikzee heeft oud-wethouder T. Croné ingeschakeld om de Biz verkocht te krijgen in de stad; immers een derde van alle ondernemers binnen de grachten moet akkoord gaan, wil de gemeente het invoeren. Croné laat weten dat het klassieke bonnenboekje van Neptunus straks betaald mag worden uit de Biz. Anderen, waaronder P. De Roock, bestrijden dat. De Roock was tot voor kort beoogd secretaris, maar daar kwam deze week abrupt een einde aan.

 

De Roock  kreeg deze week te verstaan, dat men voor hem een ander had gevonden. De Roock: ,, En het verbaast mij ook  niet in de mafia-achtige cultuur van deze ‘gevestigde’ ondernemers. Wie lastig is wordt aan de kant gezet of gedreigd met verlies van omzet…” De Roock – ook lid van het bestuur van Neptunus – beweert dat hem de mond gesnoerd is door Neptunus-voorzitter C. Legemaate. Laatstgenoemde ontkent dat niet.

 

Volgens Van den Hamer – beoogd voorzitter van de Biz – kan er veel met het geld dat straks als belasting wordt geincasseerd. Als het populaire bonnenboekje valt reageert hij: ,,Ach, misschien moet je dat eens laten gaan. Misschien komt er wel een paaseierentombola of een bierfestijn. Of misschien kunnen we wel met z’n allen een glazenwasser bestellen.”

 

Over glazenwasser gesproken. L. Kleingeld uit Zierikzee is er ééntje en woont in de  stad. Hij zegt de grootst mogelijke moeite te hebben met de procedure en mobiliseert kleine ondernemers, die het niet zien zitten. Die melden zich volop bij hem. Croné laat desgevraagd weten dat er gestudeerd wordt op ontheffing voor kleine ondernemers, al ziet hij niet of nauwelijks mogelijkheden.

 

vrijdag 18 november 2011