Actueel SD

LSD bekritiseert eigen wethouder in Havenpleindebat

Een jaarrond autovrij Havenplein in Zierikzee leidt tot een tweedeling in de stad en een aanvaring tussen wethouder W. Stouten en zijn eigen fractie. De gemeenteraad nam in 2008 al het besluit om het hart van de stad twaalf maanden lang autovrij te maken, maar denkt daar nu met een toenemende kritiek vanuit de stad heel anders over. Tot verdriet van verantwoordelijk wethouder W. Stouten (Leefbaar Schouwen-Duiveland). Hij wil nu doorpakken en het Havenplein laten herinrichten. Daarin is geen ruimte meer voor auto’s. In september volgend jaar wil hij aan de slag om nog voor het eind van 2012 klaar te zijn. Alleen op die manier kan hij ruim 350.000 euro aan Europese subsidie binnenhalen.

Maar uitgerekend zijn eigen partij maakte het hem tijdens het begrotingsdebat – donderdagmiddag – erg lastig. LSD wil overnieuw rond de tafel met de omwonenden en sluit niet uit dat de uitkomst zal zijn dat het Havenplein alleen in hartje zomer autovrij is. Meer dan honderd mensen hebben bezwaar aangetekend tegen de twee weken geleden gepresenteerde plannen. ,,Als de wethouder haast heeft, had de gemeente maar eerder moeten beginnen,” reageert R. Lievense van Stouten’s partij. Partijgenoot J. Van Burg zei zelfs te twijfelen over eerdere communicatie over dit onderwerp.

Vorige week werd duidelijk dat vooral de omwonenden van het Havenpark moeite hebben met alle plannen. En volgens Lievense is er onder de ondernemers ook veel verdeeldheid. Die vrezen dat de stad in de winter een doodse uitstraling zal hebben, als er geen auto’s in mogen. Ondernemersvereniging Neptunus zou te weinig communiceren met de achterban. Stouten zegde wel toe weer te willen gaan praten met alle betrokkenen, maar vreest dat hierdoor zodanig vertraging gaat optreden, dat het geld uit Brussel misgelopen wordt. De gemeenteraad praat al decennia over de herinrichting van de stad; voor 1997 als gemeente Zierikzee natuurlijk. Tijdens het raadsdebat staakten de stemmen omdat de VVD-er Soeters zich onthield van stemmen om belangenverstrengeling tegen te gaan.

donderdag 10 november 2011