Actueel SD

Neptunusvoorman roept op tot niet-leden boycot

Leden van winkeliersvereniging Neptunus in Zierikzee moeten niet meer kopen bij ondernemers, die geen lid van de belangenclub zijn. Die stelling komt van Neptunus-voorzitter C. Legemaate. Deze oproep tot een boycot van niet-leden valt overigens niet in goede aarde. Legemaate heeft dit geluid in het najaar van 2008 al eens laten horen tijdens een ledenvergadering. Hij riep de ondernemers toen al op tot meer steun voor de activiteiten van Neptunus. Adeldom verplicht, zo luidde zijn stelling. ,,Nog een kant van adeldom. Koop bij elkaar als leden, steun elkaar ook in de omzet. Ik zou zelfs nog een stapje verder willen gaan. Koop niet bij winkeliers die geen lid zijn. Dat klinkt hard, maar dat is het niet”, aldus Legemaate toen.  En verder: ,,Die winkeliers die geen lid zijn van onze club rijden gratis mee met het promoten van Zierikzee. Profiteren gratis van onze centen, die ga je toch niet spekken door daar te kopen. Vraag maar of ze lid willen worden. We zullen ze hartelijk ontvangen.” Legemaate staat nog steeds achter die uitspraken. ,,Als club steek je veel tijd en geld in de promotie van Zierikzee. Dat zijn ondernemers, die verder kijken dan hun eigen toko. Die willen gezamenlijk Zierikzee op de kaart zetten. Dat is goed voor iedere onderneming.Er zijn altijd ondernemers die dat belang niet zien zitten,en wel gratis profiteren van de inspanning van andere ondernemers Bijvoorbeeld als er één kaasboer is in Zierikzee, die is geen lid, dan steun je die Zierikzeese kaasboer toch, dan koop je niet elders in den lande. Maar heb je twee kaasboeren in Zierikzeee, waarvan één lid van ZZ Neptunus, en de kwaliteit is vergelijkbaar, dan geef ik de sterke voorkeur aan dat lid.” Het lidmaatschap van Neptunus staat onder druk. Ondernemers klagen dat ze teveel geld moeten neertellen voor het lidmaatschap. Geld dat Neptunus investeert in activiteiten in de stad. Maar de hoogte van de contributie mag geen breekpunt zijn, vindt Legemaate. ,, Als ondernemers te weinig gaan verdienen, dan valt er altijd te praten over de hoogte van de contributie. Dat gebeurt nu ook, dus de financiën hoeft geen probleem te zijn”.

vrijdag 27 februari 2009