Tonny Merle
Tonny Merle

Vijfhonderd vliegers voor jubilerende wijk

Algemeen

Je kunt het je nauwelijks nog voorstellen dat de Zierikzeese wijk Poortambacht er niet was. Toch moest vijftig jaar geleden het eerste huis nog gebouwd worden. En nu wonen er meer dan 4.500 mensen. Vijftig jaar vraagt om een feestje, zo vindt de wijkraad Hart van Poortambacht.

Wijkraadvoorzitter Tonny Merle kent als geen ander de ontwikkelingen in de wijk. Al bij de bouw van het eerste huis was hij actief als makelaar. ‘’Ja, vijftig jaar mag best gevierd worden, maar corona gooide roet in het eten. Dus moesten we gaan nadenken over de manier waarop stil zouden gaan staan bij dit feit.’’ Vandaag de dag telt de wijk heel wat activiteiten: eten in de wijk, de wijktuin, het huttendorp, de voortuinwedstrijd, het repaircafé, de wandelclub de Poortstappers, het koor Maandag wasdag, de handwerkclub en gezamenlijk koffiedrinken. 

Alles is gericht op het verbeteren van de sociale samenhang in de wijk, want die was lange tijd ver te zoeken. Anders dan in de stad zelf was er weinig onderling contact tussen de bewoners en daar heeft de wijkraad stevig in geïnvesteerd. Zonder wijkraad konden de belangen van de wijk onvoldoende onder de aandacht van het gemeentebestuur gebracht worden. 

Het aanstaande feestje heeft als achterliggende gedachte de onderlinge contacten te verstevigen. De wijkraad heeft vijfhonderd vliegers aangeschaft die woensdag 12 juni tijdens de buitenspeeldag worden uitgedeeld aan de kinderen. ‘’We willen de kinderen laten zien dat er meer is dan een gameboy of telefoon”, legt Merle uit.

Om 14.15 uur verzamelen de kinderen zich bij Borrendamme en kunnen aan de hand van QR-codes door de wijk gaan lopen. Het eindigt na de nodige spelactiviteiten bij de wijktuin waar de vliegers worden uitgedeeld. ‘’Als de kinderen het leuk vinden de vlieger op te laten, dan is dat prima. We zien het wel”, aldus Merle.
Serviceclub Kiwanis doet ook mee waardoor de kinderen nog een appel aangeboden kan worden. SMWO en Schouwen-Duiveland Vitaal verlenen hand en spandiensten. Om zoveel mogelijk kinderen te mobiliseren, worden de scholen in de wijk benaderd.

Meer nieuws