Afbeelding

Commissaris en burgemeester treden op tijdens KNRM-feest

Algemeen

De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) viert haar tweehonderdjarig bestaan en dat vraagt om een feestje. Een bijzonder feestje met optredens van Commissaris van de Koning Han Polman op de piano en burgemeester Jack van der Hoek die zal zingen. Voeg daar oud-Commissaris van de Koning Karla Peijs als veilingmeester aan toe, en vrijdag 22 november kan wat de organisatie betreft niet meer stuk.

Wie dit spektakel wil meemaken, moet echter wel een stoel aan een tafel zien te bemachtigen, die voor twaalfhonderd euro (exclusief btw) worden verkocht. De KNRM ontvangt geen subsidies, dus grijpt ze elke gelegenheid aan om haar kas te spekken.

Oud-burgemeester Gerard Rabelink, tevens oud-voorzitter van de KNRM op Neeltje Jans, en fondsenwerver Rob Visser zijn verantwoordelijk voor de organisatie en zetten zich in om tafels te verkopen. Momenteel hebben ze er nog tien beschikbaar. Na een rondleiding in het Watersnoodmuseum zal het gezelschap naar het ‘Vijfde Caisson’ gaan voor een feestelijke en culinaire avond. Hoewel de kosten voor een tafel aanzienlijk zijn, benadrukt Visser dat alles aftrekbaar is vanwege de ANBI-status van de KNRM. “De overheid subsidieert niet, omdat de KNRM dat niet wil. Ze hecht waarde aan haar onafhankelijkheid”, legt Visser uit.

Tijdens het diner wordt de KNRM in al haar facetten belicht. Karla Peijs zal als veilingmeester proberen extra geld op te halen. De opbrengst komt ten goede aan de opleiding van aspirant-opstappers van het reddingstation op Neeltje Jans. Het verkopen van alle tafels blijft echter een uitdaging, aangezien Visser heeft gemerkt dat dit in Zeeland niet altijd even gemakkelijk gaat. Het zijn vaak de grotere bedrijven die deelnemen, maar Rabelink en Visser zijn vastbesloten om ook kleinere bedrijven te benaderen.

Rabelink benadrukt nogmaals het belang van de KNRM in een waterrijke provincie als Zeeland. Jaarlijks worden de redders talloze keren ingezet, bijvoorbeeld bij gestrande boten of omgeslagen vaartuigen. De KNRM beschrijft haar werk zelf als volgt: “Zeeman in nood? Surfer vermist? Zeiljacht met gebroken mast door harde wind? Onze reddingbootbemanningen zijn 24 uur per dag standby om mensen te redden, onder alle weersomstandigheden. Onze artsen van de Radio Medische Dienst geven zeelieden medisch advies bij ziekte en ongevallen, waar ook ter wereld. Op het strand en in de duinen helpen onze kusthulpverleningsvoertuigen op moeilijk bereikbare plaatsen. Wij geven veiligheidsvoorlichting om ervoor te zorgen dat iedereen veilig het water opgaat. Dat doen we met gedreven vrijwilligers, ondersteund door betaalde krachten. Iedere dag weer, professioneel en kosteloos.”

Wie meer informatie wenst over het evenement kan bellen met Rob Visser: 06-24239487 of mailen met vis1004@live.nl

Meer nieuws